tisdag 17 januari 2012

Det som ger mer.

Är så trött på all hjärndöd underhållning som kablas ut i etern just nu. Välbeprövade koncept som är bombsäkra kort för produktionsbolagen. The Voice, Idol, Halv åtta hos mig, Let's dance, Så mycket bättre och liknande sörja är några exempel. Man ser programmet, äter sina chips och i samma stund som sluttexterna rullar har man glömt vad det var man såg. Det ger oss INGENTING! Visst kan man trilla över någon trallvänlig visa då och då, men inget berör.
I Så mycket bättre är det samma visa varje vecka; Dagens artist hittar på en skojig aktivitet, berättar en framkrystad gråthistoria och kramas utanför ladan efter varje artists tolkning (slakt) av sin låt. Inga överaskningar nånsin, man vet PRECIS vad som komma skall.

Samma sak med musik och litteratur. Hur Läckbergs böcker blivit så stora är mig en jävla gåta. Man fattar vem mördaren är på en gång, språket är så simpelt att det blir irriterande och man överraskas aldrig. Läckberg är litteraturens Magnus Uggla som jag så smart konstaterat.

Är det det här svenskarna vill ha? Köper vi Läckbergböcker för att vi vet vad som komma skall? Vill man lägga ner timmar av sitt liv på böcker som lämnar en HELT oberörd?
Är det tryggheten som gör att vi bänkar oss framför dessa trista program som ger varken allmänbildning eller underhållning och som inte på något sätt är nyskapande? Vi vet vad vi får.
Tänk ett steg längre - slösa inte bort era dyrbara lediga timmar på skit!

Rekommenderar härmed lite andra godbitar för oss som inte vill låta hjärnan ruttna bort:

Delfinpojken: En dokumentär om en misshandlad pojke som får livet tilllbaka, varning för gråt!
Tears of Gaza: Dokumentär om livet i Gaza, sett med ett barn perspektiv, så otroligt hemsk och så oerhört viktig.
Tusen strålande solar: Bok skriven av Khaled Housseini två kvinnors gemensamma kamp i talibanernas och patriarkatets Afghanistan. Den näst bästa bok jag läst.
Shantaram: Den bästa bok jag läst. En sann historia av Gregory David Roberts. Skratt, gråt, våld och meningen med livet - allt finns med och jag tänker på denna bok varje dag.
Danne och Bleckan: Dokuserie på SVT som handlar om två förortskillar som gått från ingenting till någonting i och med uppstarten av deras tatueringsstudio Salong Betong.¨

Finns så himla mycket bra att se och läsa, men börja med ovanstående så hörs vi sen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar