onsdag 8 februari 2012

Pensiondebatten - välfärdsmotståndare SE HIT!

Jaha, eftersom jag verkar behöva någon slags "Anger management"-kurs för att inte slänga mig in i vildsinta diskussioner med folk som tycker annorlunda (fel;) än jag, skriver jag ner min syn här, istället för att göra mig ovän med halva min Facebooklista. Således kan man läsa på lite här och kanske förstå att pensionsåldern idag inte är 65 och att Reinfeldt inte sa att alla ska jobba till 75, INNAN man börjar grina över sitt förstörda liv (ja jag är irriterad).

Först och främst - tror ni att Sveriges statsminister skulle chockhöja pensionsåldern till 75 år (vilket var ett EXEMPEL) över en natt? Tror ni att han ens skulle lägga fram förslaget om höjd pensionsålder överhuvudtaget om det inte fanns ett behov och en rimlig anledning? Han är ingen idiot och vad jag vet inte speciellt sugen på att begå politiskt självmord. SANSA er!

Vi börjar med hur pensionen ser ut i dagsläget. Följande finns att läsa på wikipedia:

"I Sverige kan den enskilde i hög grad själv bestämma när han vill gå i pension. Man har rätt att börja ta ut allmän pension redan vid 61 år, men samtidigt också rätt att få arbeta kvar till 67 år. Man kan också välja sin uttagsnivå, och till exempel samtidigt arbeta och ta ut en mindre del av sin allmänna pension.
Dagens allmänna pensionssystem karakteriseras alltså av stor flexibilitet. Någon generell pensionsålder finns inte längre. Vissa yrkesgrupper kan gå i pension även före 61; exempelvis får brandmän pension redan vid 58 års ålder."

Alltså, pensionen är ganska flexibel i dagsläget. Ni kan sluta tjata om 65 nu.

Klart många vill gå i pension tidigt men tror ni inte också, med handen på hjärtat, att många som fyller 67 år gärna arbetat kvar ett tag till? Tror ni inte att många har mer att ge?

Logiskt sett är det väl inte mer än rimligt, att, eftersom vi blir en allt större och äldre befolkning, arbeta längre?
(Och nej, man ska inte jobba om man inte orkar, nej man ska inte jobba om man är sjuk, nej du ska inte behöva slita i stenbrottet tills ryggen går av. Det är det ingen som har sagt.)

I nyhetsmorgon imorse pratar Reinfeldt om faktumet att vår befolkning blir allt större och allt äldre, varför man måste se över saker som pensionen, eftersom vi, trots längre livstid och färre arbetsår, fortfarande kräver pension och välfärd. Detta innebär att de yrkesverksamma åren utgör en allt mindre andel av vår livstid, och att de som är yrkesverksamma behöver försörja allt fler. Pengar kommer att fattas.

Sen kan ni gnällrövar som verkar tro att DU ska behöva jobba tills du stupar, läsa regeringens artikel. Där framgår ett behov av högre pensionsålder (försörjningskvoten) med start 2015 där man sätter 66 år, för att sedan höjas till 67 2021 och 68 år 2033. Alltså ett BEHOV, inte ett klubbat beslut hugget i sten.

Och ni som tror att om folk får arbeta längre så finns det inga jobb kvar till de unga? Läste ni meningen ovan? Det handlar som sagt om en fasning över massvis med år. Ungdomsarbetslösheten kommer inte att påverkas i  någon stor utsträckning. Ungdomsarbetslösheten är ju naturligtvis en fråga som måste prioriteras, men jag tror faktiskt inte att den står i någon stark relation till vad vi diskuterar i detta nu. Dessutom kommer ungdomsarbetslösheten aldrig att hamna på noll, vilket betyder att andra åtgärder krävs för att få ekonomin att gå runt.
Möjligheten för unga att hitta vägar att försörja sig och bidra till samhället är mycket större än vad den är för Elsa 66 år.

En annan sak Reinfeldt pratar om är att man ska vara beredd att byta karriär under arbetslivet. Varför är ni så rädda för det? Är det så utvecklande och roligt att harva runt på samma arbete i 45 år?
Det finns väl en trygghet i att utvecklas? Att ställas inför nya utmaningar?
Reinfeldt SÄGER också i klippet ovan att man måste jobba med arbetsgivarnas attityder gentemot anställning av äldre individer, vilket är sant och alltså ett steg i denna process.

Jag är ingen politiker och sitter absolut inte inne på alla svar men RIMLIGHETEN i förslaget är väl ganska självklar?
Det hela handlar om framtiden, att vi ska kunna vara en välfärdsstat även om flera decennier, att vi kan växa som land, bli fler och bli äldre, och om ni då tror att man kan raspa på i samma spår som alltid, så visst.
Se hur bra det gick för grekerna som bara vimsade på och gick i pension vid femtio.

2 kommentarer:

  1. Alltså, det finns inget större tecken på att välfärden går bättre för det som händer för de som jobbar längre är att de får större pension när de väl går i pension. Finns en artikel i DN om det.

    Däremot är det kostsamt att ha ungdomar arbetslösa, även andra, det är en förlust i humankapital.

    SvaraRadera