fredag 29 juni 2012

I'm starting with the woman in the mirror.


Många upprörs över faktumet att många muslimska kvinnor bär slöja. Det ses som ett tecken på att kvinnan är förtryckt, att kvinnan inte får klä sig och se ut hur hon vill.

Hur har vi det här i Sverige då? Som kvinna ska man sminka sig, ha högklackat, raka allt söder om ansiktet, ha fint hår, vara smal och så vidare och så vidare. Hur fritt är det då? Är inte det också kulturella normer och förväntningar som styr hur "svenska" kvinnor ska se ut och bete sig?

Förtryck är givetvis aldrig okej, men se om ditt eget hus innan du börjar döma andra. Och tro inte att ditt val att raka benen (TILL EXEMPEL) bottnar i fri vilja utan att ha påverkats av normer och förväntningar, för så är det inte.

Muslimer är inte kvinnoförtryckare, men kvinnoförtryckare kan vara muslimer. Jävligt viktig skillnad.

2 kommentarer:

  1. Sant, det är i båda fallen frågan om normer och kultur. Skillnaden är att du som t.ex. skandinav har valet att inte raka dig eller sminka dig (särskilt sminkningen är väldigt frivillig). Visst kan du uppfattas som märklig och bli utstött för detta men det är fortfarande ditt eget val. I många delar av flera muslimska länder har kvinnan tyvärr inget val ALLS.. och att säga att det är pga mansdominans är rätt på ett sätt, men det handlar egentligen om okunskap och ett gammalt samhälle som är osäkert inför allt som är "nytt".

    Apropå Mansdominans så skulle jag också vilja relatera till vår världs "mode" som man skulle kunna placera smink och kroppsbehåring under.. Denna styrs till stor del av modemagasin och media och dessa styrs i sin tur till stor del av Kvinnor eller Män som har kvinnor till sina rådgivare för att kunna förstå vad kvinnor vill ha. Alltså styrs det hela primärt av kvinnor och sekundärt av män som försöker ge kvinnor vad de vill ha (och vad de vill läsa om/se). Det är en spiral som inte ser ut att vilja brytas.

    Alltså, i många "i-länder" styrs detta av en föråldrad kultur och ett okunnigt samhälle medans det hos oss styrs av marknaden. Man kan trots allt tjäna mycket mer pengar på en kvinna som köper rakhyvlar och smink än en kvinna som inte gör det...

    P.s Se bara den ökande marknaden av skönhetsartiklar för män... D.s

    SvaraRadera
  2. Du skriver alltid så sjukt bra grejer emma, gillar verkligen din blogg!

    SvaraRadera