tisdag 17 januari 2012

Ridsport for Dummies

Jaha, jag ska väl också skriva någon replik till alla gnällrövar som blev förvånade över att "hästhopparen" vann Jerringpriset igår.

FAKTA:
  • Ridsporten är Sveriges andra största sport efter fotbollen och är alltså större till antalet utövare än både hockey, handboll, simning, curling och bågskytte och vilka andra sporter ni nu kommer dragandes med.

  • Det krävs av dessa "hästhoppare" att kontrollera cirkus 700kg muskler som kanske inte alls vill åt samma håll som du.

  • "Hästhopparen" behöver sitta på en rejäl portion mod då han styr på hindren som antagligen är högre än din farmor är lång. (Om du inte har en väldigt lång farmor).

  • Till skillnad mot fotbollsspelare eller hockeyspelare som efter en vunnen tävling går på krogen och firar, måste "hästhopparen" åka hem med sin häst, packa ur lastbilen, mocka, säkerligen träna ett antal unghästar för att försäkra sig om att ha framtida förmågor då nuvarande stjärna blir för gammal. Sedan ska utrustningen tas om hand och morgondagens foder förberedas. Sen går "hästhopparen" och lägger sig för att kliva upp i ottan nästa dag och börja om på nytt. Man kuskar land och rike runt på träningar och tävlingar. Att vara en "hästhoppare" är ingen hobby. Hästen ska ha mat MINST tre gånger om dagen, skall släppas ut och in från hagen och skötas, skos och överösas med pengar, godis och evig kärlek.

  • Ridsporten är en av mycket FÅ sporter där män och kvinnor tävlar på samma villkor OCH där det är lika kul att se på oavsett kön på den som "hästhoppar". Alla vet att damhockey och damfotboll är aptrist att se på!

  • Som "hästhoppare" kan man vara aktiv utövare nästan hela livet. Man börjar kanske i 4-5årsåldern och kan rida i världscupen efter normal pension. Hur många fotbollsspelare spelar Champions League efter 40?

  • "Hästhopparen" som vann heter Rolf-Göran Bengtsson och har BLAND ANNAT ett OS-silver, ett EM-guld och leder världscupen. Som strössel på pannkakan kan jag informera er som lever under en sten att han är rankad som numero uno (NUMMER ETT) i världen! Vilka andra svenska idrottsutövare är rankade ettor i världen?

  • JA, det är synd att inte hästen fick priset men vad jag vet får priset endast tilldelas homo sapiens. Om det hade funnits ett pris för djur (djurringpriset?) så hade ingen varit gladare än jag om Ninja vann. En bra häst kommer ingenstans utan en bra ryttare och en bra ryttare kommer ingenstans utan en bra häst. En fotbollsspelare har endast sig själv och sitt lag att se till. Och han kan spela (nästan) lika bra fotboll i ett par skor från SparExtra för 59:90. Källa: Zlatan Ibrahimovic.

Så kom för FAN inte och säg att det inte är en sport, det är den mest tidskrävande och pengasugande sporten i världen och det handlar om ett evigt tålamod, slit, svett och tårar. Men det som håller oss "hästhoppare" motiverade är samspelet mellan häst och ryttare, glädjen i ett samspel som ibland är så förbannat fint att det inte hör hemma i den här usla världen.




5 kommentarer:

  1. SUPER BRA SKRIVET!!! Skicka det till surgubben Anrell på aftonbladet och till ALLA andra okunniga sk. idrottsfantaster !!!!
    :)

    SvaraRadera
  2. Bra skrivet, även om jag personligen hade sett att hellner vann :P Kan dock påpeka att det ridsport inte är näst störst i sverige, i alla fall inte enligt riksidrottsförbundet. http://www.rf.se/ImageVault/Images/id_16508/scope_0/ImageVaultHandler.aspx Ha de bra! =)

    SvaraRadera
  3. Pinsamt. Din kunskap om annan idrott är katastrof. Tror du spelarna super efter matcherna? Antingen väntar många många mil i buss eller så är det bara att stiga upp i ottan för träning. Och för att inte tala om sommarträningen inom hockeyn. Att träna så man nästan spyr varje dag i flera månader. Och göra så i typ 20 år. Och varför tror du ingen 40-åring spelar Champions Leauge? Fysiskt går det inte att prestera på den nivån. Dina argument är pinsamma och du visar exakt samma attityd, brist på respekt och kunskap om lagidrott som du fördömmer när det handlar om ridsport. Herregud.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nu är det ju skrivet i en humoristisk ton som du kanske märker. Jag vet (precis som alla andra) hur mycket jobb det ligger bakom en lyckad karriär inom hockeyn. Det alla däremot INTE vet är hur mycket arbete det ligger bakom en ridsportskarriär. Jag förminskar ingen, vill bara visa på hur mycket det krävs av en ryttare för att lyckas.

      Radera